Saturday, September 4, 2010

nk mkn 'kek batik sedap' la plak!!

bahan-bahan halal yang di carik

bekas loyang - guna yg besa2 ja..
1/2 cwan milo - 1/2 lg kita mratah sambil wt kek ni
2 bijik telur - pastikan telur ayam..telur penyu masin.. 
skut meri - biskut 4segi xpenah try lg 
3/4 cwan gula - dr felda chuping
1 cwan air - kl nk wt kek batik berkuah..sediakan setempayan air.. 
1 cwan srbuk koko - koko crunch adalah xsesuai diguna pakai..
Setengah buku butter - nipis ja tu..kl kitab sure tebal..

cara-cara membuat onar pada kek : 

  1. kepak skut meri byk2..jgn smpai kecik.. tau dak kepak tu apa??
  2. amik air, koko, gula, milo boh skali dlm periuk kita. bukak gas slow2, sederhana ja api dia, kacau2 skit smpai smua dah larut dalam periuk warisan kita .
  3. boh butter plak ,kacau sampai dia cair.
  4. kecilkan api dapur, boh plak telur..gaul2 sampai agak2 pekat. tutup api gas kita..
  5. dh nk siap ni. skut meri yg kita kepak2kan tadi campurkan skali dlm periuk tu. kacau sampai skut meri jd cm skut meri bercoklat hehe..
  6. lps tu, tuang dlm loyang. perata2 skit smbil tekan smpai padat. habis dh la..
  7. tu cair lg..kn boh dlm peti ais bg keras n sedap hehe..letak elok2 dlm peti ais..
  8. dlm kiraan 8, buat larian selama 30minit di kawasan riadhah berdekatan.. motor @ kereta dibenarkan
  9. setibanya di rumah..kek di dlm peti ais sudah bleh mkn.. sure penat kan lari td


                    ~begitulah cara senang membuat 'kek batik sedap' nih~


No comments:

Post a Comment